20.05.2020.

09:48

Foto:

Planeta

USTAVNI SUD DONEO ODLUKU! Nemački špijuni prekršili ustav, a sada ostaju bez posla!

Ustavni sud Nemačke doneo je odluku da je nemačka obaveštajna služba BND prekršila ustav špijuniranjem internet podataka i telefona stranaca u inostranstvu i proglasio takav čin neustavnim, prenose nemački mediji.

Odluka je doneta na osnovu žalbe novinara iz inostranstva, a ovo je prvi put da se Ustavni sud proglasio nadležnim za operacije koje obaveštajna služba sprovodi van Nemačke.

Kako je navedeno u presudi, špijuniranjem i nadzorom telefona i interneta stranaca van Nemačke, BND je prekršio slobodu štampe i pravo na privatnost u telekomunikacijama, što je garantovano nemačkim ustavom.

- Nemačke državne službe obavezne su da poštuju osnovna ustavna prava ne samo na nemačkoj teritoriji - nevedeno je u presudi, dodajući da su potrebne dalje zaštitne mere i nadzor.

Tako će nemačke vlasti morati da promene amandman na zakon o BND, donet 2017. godine, kojim je legalizovano nadgledanje telekomunikacija u inostranstvu, čak i bez osnova sumnje da se priprema neko delo koje bi moglo da ugrozi bezbednost Nemačke.

Amandman je donet posle afere u kojoj je otkriveno da američki obaveštajci nadgledaju internet saobraćaj u Nemačkoj, a da je i BND slično postupao u inostranstvu.

Na ročištu održanom u januaru, Helga Braun, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, rekla je da je nadzor nad komunikacijama od velikog značaja kako bi se sprečili napadi prvenstveno na nemačku vojsku i inostranstvu.

Ustavni sud Nemačke naglasio je u presudi da nemačka vlast mora da promeni sporni amandman do sledeće godine.