20.05.2020.

18:35

Foto:

Planeta

RUSI U MIG UBACILI SMOTAK ŽICE KOJI NIČEMU NE SLUŽI, AMERI MESECIMA POKUŠAVALI DA PROVALE ŠTA MU JE SVRHA! Šta reći, rusko-američkim smicalicama nema kraja

Priča kaže da je jedan ruski pilot namerio da pobegne na Zapad i da je odabrao Južnu Koreju kao destinaciju u koju će da preleti tada najmodernijim vojnim lovcem SSSR - Mig 29, Su-27 ili već nešto slično!

KGB je naravno saznao za plan, pa je u avion tajno ubacio gomilu kablova koji nisu ničemu služili. Uredno su pustili pilota da prebegne, CIA je pokupila avion i odvezla ga na ispitivanje...

Legenda kaže da su američki vojni eksperti rastavili avion u delove i mesecima pokušavali čemu služe kablovi i žice koje su našli u avionu...

Trenutno je aktuelna priča kako je pre 31 godinu na aerodrom u Turskoj sletelo je jedno od najnaprednijih borbenih vozila u to vreme - sovjetski lovac MiG-29, kojim je upravljao ranjeni vojni pilot prve klase kapetan Aleksandar Zujev. On je izveo jedan od najneverovatnijih letova u istoriji SSSR-a, a zatim zatražio politički azil.

Krajem maja 1989. godine 27-godišnji Aleksandar Zujev dežurao je na pisti za poletanje i sletanje aviona u avio-bazi u gruzijskom gradu Senakiju. Sačekao je da oficiri zaspu, pa je pristupio realizaciji svog plana.

ČUVENA OTMICA RUSKOG MIG-29! Kako je pilot posle drame na aerodromu u lovcu prebegao u Tursku!

Najpre je Zujev presekao žice za komunikaciju, a zatim se uputio ka avionima. Stražar je pokušao je da ga zaustavi, usledila je tuča, koja je potom prerasla u pucnjavu. Zujev je ranio vojnika i uskočio u avion. Međutim, i sam je zadobio rane na ruci i na glavi. Uprkos povredi, pilot je podigao MiG-29 u vazduh i uputio se prema Turskoj.

Informer

Amerikanci nisu uspeli da iskoriste situaciju i prouče sovjetski novitet, s obzirom da Turci nisu hteli da kvare odnose sa Sovjetskim Savezom i rešili su da vrate lovca u njegovu otadžbinu.

KODNO IME - RATNIK BUDUĆNOSTI! Evo kako izgleda i šta sve može ruski vojnik za 21. vek! (VIDEO)

Ubrzo je u Turskoj započeo sudski proces. Zujev je oslobođen i dobio je je politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je pilot napisao memoare o svom bekstvu i postao vojni konsultant i testirao sovjetsku opremu.

Međutim, život pilota na Zapadu nije bio "med i mleko". Zujev je sa 39 godina doživeo nesreću sa sovjetskim trenažnim avionom Jak-52 u okolini Sijetla. Postoji nepotvrđeno mišljenje da njegova smrt nije bila slučajna.

Pogledajte i 10 najboljih ruskih borbenih aviona!!!