21.05.2020.

07:27

Foto:

Planeta

Čipovanje na pragu još jedne evropske zemlje! Nova "moda" se širi svetom, a iza nje STOJI VELIKA KONTROVERZA

Švedska kompanija "Biohax" , svetski lider u proizvodnji i distribuciji mikročipova, je spremna da ugradi u roku od nekolko meseci 2500 mikročipove građanima od Milana do Rima, piše "Euronews", a presonsi italijanska štampa.

Desetine hiljada Šveđana i Nemaca već su ugradili potkožne mikročipove, a praksa se, "kao moda" već širi i drugim evropskim zemljama Engleskoj, Belgiji a uskoro bi trebala da se primenjuje i u Italiji.

Prema proizvođaču prednost mikročipa je što pomaže u uštedi vremena, izbegavanju redove, novčanike i torbe pune raznih kartica, ukratko ova tehnološka novost se predstavlja kao sredstvo koje treba da građanima olakša i pojednostavi svakodnevni zivot.

Potkožni mikročip je moguće jedna od najdelikatnijih kontroverzi moderne tehnologije jer ugradnjom čipa osoba pristaje da svaki njen korak, običaj, licna i intimna orjentaciju bude praćen kontrolisan, mapiran i registrovan.

Informer

 



Italijanski sindikati izražavaju zabrinutost jer čip može da ugrozi privatnost i prava radnika. 

Mikročip je veličine zrna pirinča, ugrađuje se pod kožu između palca i kažiprsta leve ruke uz pomoć injekcije, i ostaje nevidljiv za golo oko. Cela operacija traje nekoliko minuta i radi se uz lokalnu anesteziju.

Povodom vesti da potkožni mikročip stiže i u Italiju, poznata italijanska blogerka i pisac, Enrika Peruketi, piše da je očito da kontrolisanje populacije i ograničavanje privatnosti na ovaj način postaje moderno.

"Na taj način se kanališe populacija da žuri da dobrovoljno ugradi mikročip radi praktičnosti, jer da se takva praksa nametne kao obaveza, ljudi bi se pobunili. Elektronski računi, beskontaktni uređaji i progresivno uklanjanje gotovine samo su privremeni koraci u ovom procesu", smatra Peruketijeva.