24.05.2020.

12:18

Foto:

Planeta

ITALIJA JE BOLESNIK EVROPSKE UNIJE! Omraženi milijarder Džordž Soroš stao u odbranu Italije i priznao da EU favorizuje Nemačku!

- Italija je bolesnik Evropske Unije - izjavio je Soroš u intervjuju holandskom vodećem dnevnom listu, bliskom liberalima "De Telegraaf" i dodao da EU treba da značajnije pomogne Italiju, ne pozajmicom vec bespovratnom pomoći da bi se oporavila od ekonomskih posledica pandemije.

- Pravila koja je usvojila EU za pomoć državama u vanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirusa favorizuju Nemačku, a posebno je nepošteno prema Italiji, koja je već najslabija karika u EU a sada je i najteže pogođena koronavirusom - navodi Soroš.

Ova njegova ideja nije nova, podseća italijasa stampa, ali je vazna jer Soros poruku salje preko intervjua dnevnom listu Holandije, zemlje koja se ostro protivi u okviru EU bespovratnoj pomoci Italiji.

Džordž Soroš je, kako piše stampa, rekao da je zabrinut za Italiju jer se lider desničarske partije “Lega” Mateo Salvini trudi da ubedi Italijane kako je dobro da Italija napusti Evropsku Uniju.

- Srećom popularnost Salvinija je smanjena od kako nije na vlasti, ali njegove ideje ponovo dobijaju na značaju - ocenio je Soroš.

On je skrenuo pažnju da je važno da druge zemlje članice EU ne slede primer Engleske koja je napustila Uniju, i ocenio da je “Italija najevropska od svih zemalja clanica EU, te da Italijani više veruju Briselu nego svojoj vladi”.

Džordž Soroš je kritikovao ne samo sadašnju poziciju EU prema Italji (odugovlačenje da odobri bespovratnu pomoć za rešavanje posledica pandemije) vec i pogresnu politiku Brisela prema migrantskoj krizi kada je “Italija ostavljena da se sama bori sa velikim talasom migranata na svojim granicama 2015 godine”.

Američko-mađarski milijarder Džordž Soroš je “neprijatelj broj jedan” za veliki deo evropske desnice, među kojima su vođa italijanske desničarske partije “Lega” Mateo Salvini i mađarski premijer Viktor Orban.