24.05.2020.

13:41

Foto:

Planeta

ODAO GA PEČAT! Otkriveno kako je uhvaćen najtraženiji nacistički begunac! (FOTO/VIDEO)

Kada je čuo da se nacistički firer Adolf Hitler ubio u svom bunkeru u Berlinu, vođa SS-a Hajnrih Himler pokušao je da se utopi u masu običnih nemačkih vojnika sa lažnim dokumentima na ime narednika Hajnriha Hajzingera i tako pobegne, prenose strani mediji.

Sada su svetlost dana ugledala njegova lažna dokumenta na osnovu kojih je otkriven.

Himler je 15. maja 1945. sa dva pratioca napustio skrovište u Harc planinama i krenuo peške kroz Nemačku, krijući se po šumama.

Savezničke snage nekoliko puta su ih zaustavile, ali su oni uspeli da se izvuku zahvaljujući lažnim dokumentima, sve do Majnštada u severnoj Nemačkoj.

Tamo su im zatražena dokumenta, ali je jedan britanski obaveštajac prepoznao da se radi o pečatu koji je SS koristio za falsifikovanje dokumenata, odnosno potvrde koju su dobijali nemački vojnici.

Himler i njegovi pratioci su uhapšeni, a vođa SS-a je zatražio da razgovara sa višim oficirom, kome je otkrio svoj identitet.

Najtraženiji nacistički begunac u tom trenutku i ključni arhitekta Holokausta, sproveden je na saslušanje.

Kada je lekar pokušao da ga pregleda i primetio ampulu u njegovim ustima, Himler je zagrizao i otrovao se cijanidom.

Dokumenta koja su sada otkrivena poklonjena su Vojno-obaveštajnom muzeju u britanskom Šefordu, gde će biti izložena kada on proradi posle pandemije virusa korona.

Poklonio ih je narednik Sidni Nouks, koji je u britanskoj obaveštajnoj službi radio kao advokat i prisustvovao je Himlerovom saslušanju.

- Da nije bilo pečata, Himler je mogao da se provuče kroz sistem kao običan vojnik i tako pobegne, kao što je uspeo veliki broj istaknutih nacista - rekao je Bil Stedman iz Vojno-obaveštajnog muzeja.