28.05.2020.

22:44

Foto:

Planeta

(VIDEO) DA LI STE IKAD VIDELI NEŠTO SLIČNO?! RUSI NA "GURKU" PALE "SAMOHODKU" OD 15 TONA! Je*iga nije htela da upali...

Ova haubica se nalazi u naoružanju velikog broja armija širom sveta, između ostalog i Vojske Srbije. Rusija je na njenoj bazi napravila niz modifikacija, i tako produžila njen životni vek. Slične aktivnosti preuzima i srpska vojna industrija koja je za ovu haubicu napravila odgovarajući paket modernizacije.

Predstavlja samohodnu haubicu u kalibru 122mm. Njen razvoj je započeo još davne 1967. godine, a serijska proizvodnja je krenula 1971. godine. Njena osnovna namena je uništavanje i neutralisanje žive sile van zaklona i u zaklonu poljskog tipa, neprijateljskih vatrenih sredstava, artiljerijskih i moto-tehničkih sistema naoružanja i vojne opreme neprijatelja. Namenjena je i za rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, kao i pravljenje prilaza u minskim poljima. Na oklopnu platformu guseničara integrisana je haubica 2A31 (D-32), kalibra 122mm, sa borbenim kompletom od 35 trenutno-fugasnih i pet metaka sa kumulativnim zrnom. Maksimalni domet projektila je oko 15,500 metara. Odlikuje je tempo vatre od 5 granata u minuti.

(VIDEO) OPET KLJUČA U CRNOJ GORI, MILOGORSKA POLICIJA PRESRELA KOLONU KUČA SA MOŠTIMA SVETOG ARSENIJA! Navodno zbog velike gužve na putu!

Njena ukupna težina iznosti 15,7 tona , a pokreće je dizel motor MZ-238N maksimalne snage 300Ks. Ceo korpus je zaštićen oklopom debljine 15-20mm. Pun rezervoar omogućava doseg i do 500km, pri čemu haubica može da razvije brzinu i do 60 km/č. Posada se sastoji iz četiri člana.

Na bazi osnovne verzije, ruski vojno-industrijski kompleks je napravio pakete modernizacije za ovu haubicu, koja u velikoj meri povećava njene tehničko-taktičke sposobnosti u modernim uslovima bitke. Procene su da Vojska Srbije u svom sastavu ima 65+ samohodnih oruđa ovog tipa, koji bi trebali svi da se modernizuju na novi standard.