02.06.2020.

08:00

Foto:

Planeta

GUVERNERI NJUJORKA I ILINOISA PORUČILI TRAMPU: Ne šalji nam trupe nesposobni predsedniče, američka vojska neće da udari na američke državljane!

 

- Predsednik pokušava da prekroji stvarnost - rekao je Kuomo i dodao da se čak i u Vašingtonu ima ljudi na ulicama koji protestuju.

- To su mirni protesti. Uglavnom su to mladi ljudi, belci, koji su uvređeni onim što su videli kada je ubijen Flojd, što i treba da budu - rekao je Kuomo za CNN.

Kuomo inisistira na tome da su to sporadični slučajevi destruktovnog ponašanja i da čine neznatnu manjinu demonstranata.

- Kriminalne aktivnosti ne možemo tolerisati i moraju se zakonski sankcionisati, ali pljačkaši su se umešali sa demonstrantima. Međutim, ono što je predsednik danas uradio jeste da je pozvao američku vojsku protiv američkih državljana - rekao je Kuomo.

TRAMP OBJAVIO MOBILIZACIJU VOJSKE U AMERICI! "Rasporediću hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i uništavanje imovine"! (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Trump zapretio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Tramp je rekao da će, ako gradovi i države ne budu kontrolisali proteste, on rasporediti vojsku i brzo rešiti problem.

Informer

- Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine - rekao je Tramp u obraćanju iz ružičnjaka Bele kuće.

Guverner države Ilinois J. B. Prizker takođe je rekao da odbija "da savezna vlada pošalje trupe u državu Ilinois".

- Činjenica je da je predsednik ovde stvorio jednu zapaljivu situaciju - rekao je Prizker za CNN. - On želi da skrene pažnju sa svog neuspeha zbog koronavirusa, jadnog neuspeha, i sada vidi trenutak kada postoje nemiri zbog nepravde koja je učinjena Džordžu Flojsu da otvori drugu temu i nešto u čemu on može da sprovodi zakon i naređuje kao predsednik.