02.06.2020.

08:44

Foto:

Planeta

TOTALNI HAOS NA AMERIČKIM ULICAMA, IZREŠETANA 4 POLICAJCA U SENT LUISU! 'Crni jastreb' rasterivao demonstrante u Vašingtonu, pljačke u Holivudu, u Bafalu vozilom kosio snage reda! (VIDEO)

"Ranjeni policajci prevezeni su u oblasnu bolnicu. Svesni su i dišu. Veruje se da njihove povrede nisu opasne po život", piše na Tviter nalogu Sent Luisa, prenosi Bi-Bi-Si.


"I dalje traje pucnjava u gradu, a objavićemo više informacija, čim to bude moguće", kažu gradske vlasti.

U 23 države i prestonici Vašingtonu razmešteni su pripadnici Nacionalne garde. U pojedinim gradovima protesti su bili mirni, ali bilo je incidenata. Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas demonstranti su se mirno okupili u Mineapolisu, na mestu gde je Džordž Flojd ubijen, prenosi CNN.

U Vašingtonu je vojni helikopter nadleteo veoma nisko iznad demonstranata i tako ih resterao. CNN navodi da su protestanti podizali ruke u znak prkosa.


U Los Anđelesu demonstranti su se okupili u Holivudu. U početku je sve bilo mirno, ali su se demonstranti potom razdvojili u grupe koje su počele da pljačkaju prodavnice i restorane razbijajući prozore, prenosi BBC. Protesti su nastavljeni uprkos policijskom času.


I u Bruklinu su protesti nastavljeni uprkos policijskom času, preneo je dopisnik Independenta.

U Ouklandu, u Kaliforniji, mirni demonstranti su privedeni i uhapšeni zbog toga što su bili na ulicama posle početka policijskog časa, preneo je CNN.


U Njujorku je policijski čas uveden posle sedamdeset godina. Većina protesta u tom gradu bili su mirni marševi, ali kad je počela da pada noć bilo je i sve više slučajeva uništavanja imovine i pljačke. Pljačka je ponekad izgledala izvanredno organizovano, javio je dopisnik CNN-a.


Policija u Sijetlu saopštila je da su demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromete na snage reda.

U Bafalu u državi Njujork vozilo je naletelo na dvojicu policajaca kad su protesti postali nasilni. Jedan policajac je zaradio povrede opasne po život, a drugi je u stabilnom stanju.



Predsednik SAD Donald Trump prethodno je zapretio da će poslati vojsku da uguši nemire. Biše o tome čitajte OVDE.

Zbog smrti Dzordza Flojda policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.