02.06.2020.

12:48

Foto:

Planeta

SIRIJA OJAČALA ODBRANU SVOG NEBA! Rusija im poslala naprednu eskadrilu lovaca MiG-29! (FOTO/VIDEO)

Sirijska vlada je objavila da je vazduhoplovstvo dobilo novu turu lovaca MiG-29 od Rusije, ali nisu dali nikakve detalje po pitanju broja ili verzije tih aparata. Prema saopštenju vlade avioni će početi da brane nebo Sirije od 1. juna. Sirijski piloti će u novim letelicama vršiti redovne patrole radi čuvanja neba arapske republike. 

Pre ovog pojačanja Sirijsko vazduhoplovstvo je imalo 20 aviona MiG-29. Ceremonija primopredaje je izvršena u Hmejmimu, odakle su avioni poleteli ka bazama u koje su raspoređeni. Pre primopredaje pojava MiG-ova je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, pošto ovi avioni nisu imali nikakve oznake, pa su postojale spekulacije da Rusija planira da ih pošalje u Libiju.

Moskva takođe nastavlja da radi na razvoju svoje vojne infrastrukture. Ruski predsednik Vladimir Putin je 29. maja potpisao direktivu kojom je ovlastio Ministarstvo odbrane da pregovara sa sirijskim vlastima o preuzimanju nove teritorije radi izgradnje i širenja vojnih baza.

Rusija trenutno ima dve baze u ratom razorenoj zemlji - vazduhoplovnu bazu Hmejmim i vojnu luku u Tartusu.

Ovo intenziviranje saradnje Moskve i Damaska se dešava u trenutku dok Turska rapidno povećava svoje borbene potencijale na severu Sirije. Poslednjih nekoliko dana pristižu turske trupe i tehnika, a među njima i najmanje četiri M110 samohodne haubice.

I letimičan pogled na položaje turske vojske u Idlibu, kao i na stav Ankare prema Damasku su čist pokazatelj da Erdoganu nije u planu da to oružje koristi protiv terorista.

Ta pojačanja su tu pre svega da obezbede bezbednost za turske trupe u slučaju ofanzive Sirijske arapske armije. Krajem maja su Turci navodno izveli artiljerijske napade na položaje sirijske vojske u blizini Urem al-Kubra.

Kao odgovor na to gomilanje turskih trupa sirijska vojska je ojačala svoje pozicije u Sarakibu i Marat al-Numanu, kao i u planinama Zavija.