05.06.2020.

15:28

Foto:

Planeta

TROJE PROKURDSKIH POSLANIKA OSUĐENO NA ZATVORSKE KAZNE! Turski sud presudio, pa im oduzeo imunitet! (VIDEO)

Kako prenosi Rojters, dvoje poslanika prokurdske Narodne demokratske partije juče je osuđeno na šest godina i tri meseca, odnosno devet godina zatvora zbog navodne pripadnosti terorističkoj organizaciji, dok je jednom poslaniku Republikanske narodne partije izrečena kazna od pet godina i deset meseci zbog toga što je jednom listu navodno dostavio video snimak koji dokazuje da turska obaveštajna služba kamionima transportuje oružje u Siriju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku Naćo Sančes Amor izrazio je zabrinutost zbog toga što je tročlanoj grupi oduzet poslanički status u, kako je istakao, još jednom koraku u nepopustljivom nizu poteza usmerenih protiv opozicije.

Opozicija optužuje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana i vladajuću partiju AK da, od neuspelog državnog udara koji se u Turskoj dogodio 2016. godine, izricanjem zatvorskih kazni predstavnicima opozicije i kritičarima nastoje da ućutkaju političke protivnike.

Sa druge strane, turske vlasti tvrde da su njihovi potezi opravdani imajući u vidu pretnje sa kojima se zemlja suočava, i optužuju Narodnu demokratsku partiju za povezanost sa militantnom Radničkom partijom Kurdistana, ali Narodna demokratska partija negira takve navode.