06.06.2020.

12:44

Foto:

Planeta

PRIJATELJ UBIJENOG AFROAMERIKANCA OTKRIO DETALJE: Bio sam sa Flojdom u autu, nije se opirao! Čudio se zašto ga policija hapsi (VIDEO)

Džordž Flojd nije se opirao hapšenju i sledio je upustva policijskih službenika pre svoje smrti, otkriva njegov prijatelj Moris Lester Hol.

Hol (42) je bio s Flojdom u automobilu za vreme hapšenja koje je naposletku odvelo do Flojdove smrti, otkrio je Hol za CNN.

Kobni susret počeo je tako što je policija prišla dvojcu dok su sedeli u vozilu. Flojd je bio na vozačkom sedištu. Jedan službenik došao je do strane automobila gde je bio Hol i pitao ga za ličnu kartu, a onda je Hol čuo buku sa suprotne strane gde je drugi službenik pokušavao da razbije prozor na Flojdovoj strani.

- Pristup policajaca je otpočetka bio pogrešan, došli su na način koji je uplašio Flojda, a on je pokušavao da smiri situaciju na što jednostavniji način - priča Hol i otkriva kako je Flojd upitao službenike šta oni žele, a jedan mu je poručio da stavi ruke na volan nakon čega su ga izveli.

"Džordž se čudio"

- Džordž je stao na kolena i čudio se zašto upotrebljavaju takvu silu i zašto ga privode. Pa bio je tu, nije bežao, nije mu bilo jasno - rekao je Hol.

Potom su Flojda odveli na drugu stranu ulice, a iako nije čuo većinu toga što su policajci govorili, video je Flojda s lisicama na podu kako pokušava da dođe do vazduha. Potom su Holu rekli da može da ide, a on je mislio da je njegov prijatelj odveden u medicinsku ambulantu.

"Za njegovu smrt sam saznao sam na internetu"

- Tek je sledeći dan Hol otkrio kako je njegov prijatelj umro! I to na društvenim mrežama - priča Ešli Mekfarlen, Holova advokatica.

- Videti onaj video sledeći dan iz onog ugla... Užasno je - rekao je Hol.

Flojdova smrt 25. maja podstakla je stotine hiljada Amerikanaca na proteste širom Sjedinjenih Država kako bi zatražili pravdu za Flojda i kaznu za četvoricu policajaca uključenih u incident.

To je naposletku uspelo pa su svi policajci optuženi. Najteže optužbe su za Dereka Čovina, sad već bivšeg policajca koji je Flojdu kolenom pritiskao vrat.

Ipak, protesti su u brojnim gradovima izmakli kontroli pa su tako brojne zgrade i poslovni prostori širom Amerike oštećeni, zapaljeni i opustošeni.