06.06.2020.

14:49

Foto:

Planeta

VANREDNO STANJE U RUSIJI! Dramatična situacija posle izlivanja goriva u Sibiru, SVI STRAHUJU OD PROMENA U PERMAFROSTU!

Ono je potom iscurilo u obližnju reku i dospelo na oko 12 kilometara od mesta nesreće zbog čega je u tom delu proglašena vanredna situacija.

Do izlivanja je došlo kada se prošlog petka srušio rezervoar u kojem se nalazilo gorivo a, prema prvim nalazima istrage, uzrok je sleganje tla usled izraženog topljenja permafrosta, odnosno tla koje je neprekidno zamrznuto tokom najmanje dve godine.

Aktivisti za zaštitu okoline kažu da je curenje, koje se dogodilo pre sedam dana, najgora nesreća ove vrste koja se ikada desila u arktičkom regionu.

Oko 55 odsto teritorije Rusije, i to većinom u Sibiru, prekriveno je permafrostom, a upravo u takvim područjima nalaze se glavna naftna i gasna polja u toj zemlji.

Glavni državni tužilac Igor Krasnov naredio je tužilačkim kancelarijama da izvrše detaljne provere "naročito opasnih" objekata na teritorijama na kojima dolazi do topljenja permafrosta, a biće ispitano poštovanje bezbednosnih propisa i primena ekoloških mera i monitoringa, navodi BBC.

Zbog kašnjenja u izveštavanju o havariji, odgovorne je kritikovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Više o tome čitajte OVDE.

Direktor elektrane se nalazi u pritvoru, a državni istražni komitet podneo je krivičnu prijavu zbog nemara i zagađivanja životne sredine.

Topljenje leda usled globalnog zagrevanja, posebno na Arktiku, već duže vreme je veliki problem. U hladnijim delovima zgrade su izgrađene na ledu koji je tvrd poput betona, ali topljenje leda koje prati povišene temperature uzrokuje štetu objektima.