11.06.2020.

11:33

Foto:

Planeta

(FOTO/VIDEO) OBEZGLAVLJENI I ZGAŽENI KOLUMBO! Statue brutalnog osvajača Amerike na meti besnih demonstranata širom zemlje!

Učesnici protesta u američkom Sent Polu, glavnom gradu Minesote, srušili su statuu Kristofera Kolumba sa postolja, prenosi „Foks njuz“.


​Statua je stajala ispred Kapitola. Na snimcima koje je objavio kanal prikazana je grupa demonstranata koja je nabacila konopac na spomenik i oborila ga na zemlju.

Informer

Demonstranti su takođe šutirali oborenu skulpturu.

U Bostonu, učesnici protesta su skinuli glavu statui Kolumba preko noći u utorak, a delovi glave pronađeni su u blizini, saopštila je bostonska policija.


Sličan incident sa spomenikom Kolumbu dogodio se u sredu, kada su demonstranti u gradu Ričmond, u američkoj državi Virdžiniji, srušili spomenik i bacili ga u jezero.


Starosedeoci u SAD su pozivali države da Dan Kolumba, koji se slavi drugog ponedeljka u oktobru, zamene Danom starosedelačkih naroda.

Informer

Indijanci su naveli da je Kolumbovo otkriće Novog sveta dovelo do genocida nad domorodačkim stanovništvom u Americi.

Od kraja maja u mnogim velikim američkim gradovima počeli su protesti i neredi zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja. Džordž Flojd je preminuo 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Šovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Informer

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

BONUS VIDEO: