12.06.2020.

15:35

Foto:

Planeta

NEMA POLICIJE, NEMA MIRA! Francuska policija maršom protestuje protiv odluke Vlade da im se zabrani "GUŠENJE" osumnjičenih! (VIDEO)

Francuski policijski sindikat organizovao je jutros protestni marš od Trijumfalne kapije do bulevara Jelisejskih polja, a desetine policijskih vozila okupilo se ispred jedne od najvećih znamenitosti u Parizu.

Jedan kombi nosio je plakat na kome su prikazane povrede koje su policajci zadibijali za vreme dužnosti i reči: "Ko povređuje koga?" Drugi slogan je tražio objašnjenje zašto niko ne govori o mržnji i fizičkom nasilju nad policijom.

Vozila i policajci su se kretali bulevarom. Pred povorkom je nošen veliki poster na kome je pisalo "Nema policije, nema ni mira".

Protest, koji je organizovala Nacionalna alijansa policije, dolazi kao odgovor na odluku koju je ranije ove nedelje doneo ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner, a koja zabranjava upotrebu nekih odvraćajućih tehnika. Francuskoj policiji je rečeno da ne mogu koristiti gušenje tokom hapšenja niti da izvrše pritisak na grudi osumnjičenog.

U četvrtak su policajci širom Francuske simboličnom gestom bacili lisice na zemlju.

Francuska je među zapadnim državama koje su pogodili protesti zbog smrti Džordža Flojda u Americi. Policija u Francuskoj ima dugu istoriju optužbi za brutalnost i preteranu upotrebu sile protiv demonstranata.