19.06.2020.

13:32

Foto:

Planeta

PROCURILE SLIKE PANCIRA-SM! Pokazaće ga na Dan pobede, a evo šta PVO sistem poslednje generacije može! (FOTO)

Pancir-SM je dizajniran tako da znatno nadmaši prethodnu verziju Pancir-S1. Konkretno, trebalo bi da dobije novu raketu velike brzine, dok će se raspon otkrivanja i uništavanja ciljeva približno udvostručiti. U stanju je da otkrije i uništi veoma male ciljeve, poput bespilotnih letelica.

Pancir-SM je mobilni raketni sistem kratkog dometa koji se nalazi na šasiji vojnog kamiona "KamAZ K-53958 8 × 8" sa oklopljenom kabinom koja se nalazi na prednjem delu vozila i pruža zaštitu od malokalibarskog oružja i šrapnela granata. Oružana stanica je postavljena na zadnjem delu kamiona, a naoružana je dvocilindarskim 2A38M 30 milimetarskim topovima i 12 lansera za rakete zemlja-vazduh i 6 kontejnera sa raketama postavljenih sa svake strane kupole.

Pancir-SM je opremljen multifunkcionalnom ciljanom radarskom stanicom, koja povećava domet otkrivanja cilja sa 40 na 75 km i domet vatre od 20 do 40 km, čime je dvostruko efikasnija od trenutne Pancir-S1. 

Panvir-SM je takođe opremljen infracrvenim elektro-optičkim sistemom za praćenje ciljeva kako bi omogućio bolji prenos praćenja pri kraćim dometima.

Topovi 2A38M su specijalno dizajnirani da budu funkcionalni u svim vremenskim uslovima, a njihov rad je testiran na -50 i +50 stepeni. Efektivni su za sve vrste vazdušnih ciljeva na visini od 200 do 2.000 metara sa maksimalnim dometom od 4.000 metara.