20.06.2020.

13:55

Foto:

Planeta

AMERIČKA KOMANDA OPTUŽILA RUSIJU: Imamo dokaze da njihovi lovci MiG-29 pružaju podršku Haftarovim snagama u Libiji!

AFRICOM (Američka komanda u Africi) tvrdi da poseduje dokaze o poletanju ruskih MiG-29 aviona i njihovom učešću u operacijama pored obalskog grada Sirte.

Komanda je iznela ove tvrdnje nekoliko nedelja nakon što su tvrdili da je Rusija isporučila najmanje 14 bombardera SU-24 Libiji preko ruske baze Hmejmim iz Sirije.

Nakon ovih tvrdnji, iz AFRICOM-a su preneli da ruski avioni direktno učestvuju u akcijama bombardovanja snaga Vlade nacionalnog sporazuma, i da iz vazduha pokriva akcije famozne "Vagner grupe" koja, navodno, pod sponzorstvom Rusije učestvuje u borbama na strani generala Haftara.

Optužili su Ruse da su avioni najpre stigli u rusku vazdušnu bazu Hhmejmim u Siriji, gde su prefarbani i potom poslati u Libiju. Komandant AFRICOM-a, Stiven Tovnsend, rekao je da je američka vojska "videla da Rusija šalje borce četvrte generacije u Libiju." Prema njegovim rečima, ni LNA, ni privatne vojne kompanije ne mogu da nabave takve letelice bez pomoći Rusije.

Odbor za odbranu Državne dume nazvao je navode američke vojske lažnim.

- Podaci da je Rusija prebacila borbene avione i bombardere u severnoafričku zemlju nisu tačni - izjavio je 26. maja Andrej Krasov, prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume.