20.06.2020.

13:57

Foto:

Planeta

DEŠAVA SE NEŠTO MNOGO ČUDNO I OPASNO! Korona se "povampirila", u Pekingu masovna testiranja, virus stigao iz Evrope?!

Dnevni broj obolelih u drugom talasu premašio je brojke iz najgoreg perioda prvog talasa početkom februara.

Zvaničnici sada nastoje da testiraju desetine hiljada zaposlenih u dostavnim službama i na kvantaškim pijacama koji svakodnevno krstare kineskom prestonicom, a portal Peking njuz najavljuje da će svi dostavljači biti testirani već do sledeće nedelje.

Broj novoobolelih u Pekingu dodatno se smanjuje zahvaljujući striktnim vanrednim merama koje je uvela kineska vlada, izvestio je danas AP.

SVET U BORBI SA KORONOM! Zaraženo više od 8,7 miliona ljudi, u Brazilu više od milion obolelih, gotovo 50.000 umrilh!

Prema zvaničnim podacima, danas su u Pekingu potvrđena 22 nova slučaja kovida-19, plus pet u drugim delovima Kine, nema novih smrtnih slučajeva i 308 ljudi je hospitalizovano.

AP navodi da je početka novog, prošlonedeljnog razbuktavanja epidemije u kineskoj prestonici ukupno registrovano 205 novih slučajeva.

Informer

- Poreklo Covida19 koji je uzročnik najnovijeg sirenja zaraze u kineskom glavnom gradu Pekingu, je evropsko - potvrdila je stručnjak Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) doktor Maria van Kherkova, navodi agencija Ansa.

Na redovnoj konferenicji za štampu ona je izjavila da je SZO dobila nekoliko sekvenci genoma koronavirusa iz Pekinga i da je potvrđeno njihovo "evropsko poreklo".

- Nova epidemija ne znači da se radi o drugom talasu koronavirusa - rekao je direktor SZO za vanredne situacije, Majk Rajan.

NOVE MERE NISU ISKLJUČENE Janković: Moguće je da se epidemija pogorša

Po njegovim rečima ako dođe do izbijanja novog žarista mora se odmah reagovati da bi se izbegao povratak na restriktivne mere zatvaranja.

Rajan je naglasio da bi svaka zemlja mogla imati sada drugi vrhunac zaraze koronavirusom, a zatim da se moze ocekivati i drugi val na jesen. Mogu se dogoditi obe pojave, pojasnio je.

- Da biste držali pod kontrolom sirenje Covida 19, neophodno je pratiti brojeve: broj zaraženih i situaciju u zdravstvenim ustanovama. Ako su bolnice ponovo pretrpane, u opasnosti, mora se brzo delovati da se ne bi našli u situaciji kao na vrhuncu pandemije - upozorio je Majk Rajan.