21.06.2020.

20:03

Foto:

Planeta

(FOTO/VIDEO) NA GRANICU STIGLE STOTINE EGIPATSKIH TENKOVA, SPREMNI DA KRENU NA LIBIJU U POMOĆ GENERALU HAFTARU, može li se izbeći krvoproliće!

El-Sisi je to rekao tokom inspekcije jedinica u zapadnom vojnom okrugu, na granici sa Libijom. Tu je smešteno na hiljade egipatskih vojnika, opremljenih najsavremenijim naoružanjem koje ta zemlja ima.

- Budite spremni na svaki zadatak, bilo u Egiptu, a ako je potrebno i van naših granica - rekao je El-Sisi u govoru trupama.

Egipatski predsednik je rekao da je prioritet što bolja zaštita zapadnih granica zemlje, kao i da je neophodno da se obezbedi sigurnost i stabilnost u Libiji, i zaustavljanje krvoprolića u toj zemlji.
El-Sisi je upozorio Vladu nacionalnog jedinstva da ne napada primorski grad Sirt i vazduhoplovnu bazu Al-Džufra i pozvao je na prekid vatre sa snagama Libijske nacionalne armije Kalife Haftara.
On je izrazio spremnost da egipatska vojska preuzme na sebe zadatak obuke i naoružavanja libijskih pustinjskih plemenskih boraca sa ciljem da sami brane svoju zemlju.

Što se tiče turskog prisustva u Libiji, El-Sisi je pozvao sve strane trupe da se odmah povuku sa severa Afrike, naglasivši tom prilikom da su "nelegalne intervencije" glavni krivac za širenje terorizma u regionu.