23.06.2020.

15:05

Foto:

Planeta

BRITANCI SE SPEMAJU ZA RAT BUDUĆNOSTI, TESTIRALI DRON ZA PREVOZ TEŠKOG TERETA! Autonomne letelice prevoziće hranu i oružje na brodove u pokretu! (VIDEO)

Divizija za istraživanje i razvoja Kraljevske mornarice, "NavyX" i njen tim "DARE" (otkrivanje, analiza i brza eksploatacija) razvijaju bespilotne letelice u svrhu premeštanja zaliha na brodove.

Dron za prenošenje tereta već je uspešno testiran u surovom okruženju Arktičkog okruga na severu Norveške tokom vežbe Kraljevske mornarice početkom ove godine.

Dron poseduje autonomnost koja mu omogućava da prenese teret do određene tačke jednostavnim ukucavanjem precizne lokacije isporuke.

Poslednji krug testova pokazao je da bespilotna letelica može sleteti i lansirati se sa brodova u pokretu. Pre nego što je testiran na moru, izvršeni su testovi na kopnu sletanjem na prikolicu kombija koji se kretao različitim brzinama i pomeranjem prikolice kako bi se simulirali uslovi sa mora.

Peter Vitehed, vođa projekta DARE, je rekao:

- Ova ispitivanja sa "Malloi-om" su sledeća evolucija ka tome što će bespilotni sistemi postati sve više autonomni i korisni za mornaricu. Povećavaćemo njihovo iskorišćavanje na moru i njihovu upotrebu u budućim operacijama Kraljevske mornarice. Upotreba ovog drona na ovaj način smanjuje nivo ljudske uključenosti i interakcije u logistici i pokazuje kako Kraljevska mornarica želi da napreduje u svom korišćenju najnovijih tehnologija - dodao je Vitehed.

Džek Vikli, glavni inženjer kompanije "Malloy Aeronautics", navodi da je sadašnji cilj osposobiti u potpunosti autonomnost drona da dostavi teret od 180 kilograma bilo kojem brodu, bilo gde na moru, pod bilo kojim vremenskim uslovima na daljinu od 20 kilometara.

Dodao je da je novi dron u fazi projektovanja, i planira se da njegova namena bude prenos tereta od neverovatnih 370 kilograma. 

To bi za vojsku bio neverovatan uspeh zbog smanjenja troškova, ali i logistike, za prenos hrane i oružja od jedne do druge tačke bez rizika po ljudske živote.