10.07.2020.

12:47

Foto:

Planeta

SPREMNI SMO ZA BILO KAKAV RAZVOJ DOGAĐAJA! Lavrov: Sudbina sporazuma START 3 je unapred rešena!

- Sudeći po svemu, u Sjedinjenim Američkim Državama već doneli odluku da ne produžavaju taj sporazum. Ta upornost kojom se naglašava da razgovor mora biti trilateralan govori o tome da je to već unapred rešeno - istakao je ruski ministar.

Pored toga, on je istakao da SAD postavljaju nove uslove o tome da je u razgovor neophodno uključiti najnovije rusko naoružanje, što „uveliko znači kucanje na otvorena vrata“.

Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija može osigurati svoju bezbednosti i bez sporazuma START 3 i da je spremna za bilo kakav razvoj događaja u slučaju neproduženja sporazuma.

On je istakao da je rano govoriti o koracima ruske strane u slučaju isteka dogovora.

- Spremni smo za svaki razvoj događaja. U slučaju odbijanja da produže sporazum, opcije mogu biti različite, ali fokus će biti na produženju dijaloga sa SAD o strateškim problemima, produženju dijaloga o novim instrumentima kontrole naoružanja u kontekstu svih faktora koji utiču na stratešku stabilnost - istakao je Lavrov.

On je konstatovao da produženje sporazuma nije u većoj meri neophodno Rusiji, nego SAD.

- Nama je produženje sporazuma potrebno onoliko koliko i Amerikancima. U našim pozivima da se sporazum produži bez preduslova oni sada vide neku igru: "Rusija je modernizovala ceo nuklearni arsenal, a kod nas to tek počinje, nas žele da sputaju, da nam vežu ruke". To je apsolutno netačno - precizirao je Lavrov.

On je rekao da će Rusija garantovano osigurati svoju bezbednost na duže staze, čak i bez tog sporazuma.

Lavrov je dodao da, ukoliko SAD kategorički odbiju da produže sporazum, "Rusija ih neće nagovarati".

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.