11.07.2020.

10:05

Foto:

Planeta

IZRAEL ZABRINUT: U DOMETU SMO IM! Iran objavio nove snimke lansiranja svojih raketa dugog dometa! (VIDEO)

Iran je objavio nove snimke i slike svoje balističke rakete dugog dometa iz 2017. godine kada su izvršili napad na pozicije Islamske države. 

Snimci su zanimljivi jer su napadi izvršeni na mete udaljene 600 kilometara i dokazuje da je Teheran sposoban da izvede precizne udare na udaljene mete.

Izraelski mediji napominju da Iran godinama preti njihovoj zemlji da će ustupiti svoju tehnologiju i projektile Hezbolahu. Takođe, napominju da postoje dokazi da su već dostavljali preciznu navođenu municiju "terorističkim grupama".

Američki mediji tvrde da je Iran 2018. i 2019. godine slao balističke rakete militantnim grupama u Iraku.

Iako ovi snimci nisu novi, svetski mediji se pitaju zašto ih Iran sada objavljuje. Većina se slaže da je delimičan razlog odgovor Amerikancima da neće odustati od svog raketnog programa uprkos sankcijama. Drugi razlog je da podsete da Iran raspolaže mogućnostima za svaki vojni odgovor.

Izraelski mediji podsećaju da su dronovi iz Irana isporučeni Hezbolahu i da su narušavali izraelski vazdušni prostor, kao i da su ove rakete direktna pretnja Izraelu, zbog čega se mora nastaviti sa pritiscima na Iran.