11.07.2020.

13:33

Foto:

Planeta

AVIONIMA NATO-a VOZE DROGU IZ AVGANISTANA? Lavrov izneo ozbiljne sumnje, RUSI TRAŽE ISTRAGU!

Rusija insistira da se ispitaju izveštaji o mogućoj upotrebi NATO aviona za prevoz droge iz Avganistana, izjavio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Mi i dalje dobijamo izveštaje, uključujući i preko masovnih medija, da je krijumčarenje opijata organizovano iz Avganistana u druge zemlje, uključujući Evropu, uz upotrebu vojnih aviona NATO koalicije - rekao je on tokom međunarodnog onlajn foruma "Primakov Readings".

- Ne možemo 100% potvrditi ove izveštaje, ali oni prečesto dolaze da bi ih ignorisali. Ako su se vojni avioni koristili nad Avganistanom, oni mogu biti samo NATO-ove letelice, a takve letove su mogle obavljati samo vojska ili specijalne službe. Naravno, takve informacije treba da se istraže, pre svega u Sjedinjenim Državama - naglasio je Lavrov.

Prema ruskom diplomati, istraga je potrebna i u zemljama NATO članica.

- Posmatrajući apsolutno pouzdane činjenice, možemo reći da je tokom 20 godina prisustva Amerike i koalicije u Avganistanu trgovina drogom iz te zemlje višestruko narasla. Ni SAD, ni ostale članice koalicije nisu preduzele ozbiljne mere da zaustave proizvodnju opijata u Avganistanu - dodao je Lavrov.