14.07.2020.

11:42

Foto:

Planeta

DEMONSTRANTI ZAPALILI POLICIJSKU STANICU I AUTOMOBILE! Sudan uveo vanredno stanje zbog sukoba!

Misija Afričke unije i Ujedinjenih nacija u Darfuru (UNAMID) je saopštila da je poslala tim u Kutum u državi Severni Darfur, nakon što su neidentifikovani demonstranti u ovom gradu zapalili policijsku stanicu i automobile, ali nije otkriveno više detalja.

Prema saopštenjima vlasti, u gradu Kutum preksinoć je izbilo nasilje kada je vladin konvoj napadnut nakon sastanka koji je održan između predstavnika bezbednosnih snaga i demonstranata radi pregovora oko njihovih zahteva.

Mohamed Ibrahim Abdel-Karim, vršilac dužnosti guvernera Severnog Darfura, izjavio je da su demonstranti zapalili policijsku stanicu, kao i nekoliko automobila, uključujući i one iz vladinog konvoja.

Demonstranti u Kutumu, među kojima ima najviše interno raseljenih lica i izbeglica, otpočeli su proteste pre oko nedelju dana isped zgrada vladinih institucija, tražeći veću bezbednost i prekid napada oružanih grupa koje podržava vlada. Protesti u prisustvu naoružane vojske organizovani su i u drugim delovima Sudana.

Konflikti u Darfuru otpočeli su 2003. godine nakon što su pobunjenici, mahom ne-Arapi, ustali protiv vlade.

Vladine snage i policija uglavnom sačinjena od Arapa otpočeli su oružano suzbijanje pobune, kada su optuženi za brojna zlodela. Ujedinjene nacije procenjuju da je u konfliktu oko 300.000 ljudi izgubilo život.

Ozbiljni sukobi u ovoj regiji nisu zabeleženi već godinama, ali konflikt i dalje nije rešen zbog toga što je arapska vojska i dalje prisutna u regionu nad kojim i dalje ima kontrolu.