16.07.2020.

09:47

Foto:

Planeta

OPET HOĆE DA NAS ŽIGOŠU KAO NAJVEĆE ZLOČINCE! Kongres SAD priprema antisrpsku rezoluciju o "genocidu u Srebrenici"!

U tekstu predloga rezolucije, koji se već nalazi u proceduri Kongresa SAD, navodi se da su Srbi iz BiH, potpomognuti vojnim i paravojnim snagama iz Srbije, započeli agresiju i etničko čišćenje 1992. godine.

"Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave, snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzeli su celokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i spoljnu komunikaciju. Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mestima pod svojom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice", navodi se u ovoj rezoluciji u kojoj se "skreće pažnja" i na aktuelna dešavanja u BiH:

Informer

Kongresmenka Edi Bernis Džonson

"Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio kao izmišljeni mit i najveću obmanu 20. veka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali da trivijalizuju opseg i značaj genocida."

Komentarišući sve ove navode, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže za Informer da od SAD nismo mogli da očekujemo ništa drugačije.

- Od samog početka Amerika je zagovornik ove priče jer ih očigledno ne zanimaju činjenice i dokazi koji to osporavaju. Amerika je sve vreme davala vetar u leđa Bošnjacima da zastupaju ovaj stav. Ovde se ne radi o istini i dobroj nameri, već samo o tome da neko ko je jak i moćan može da donese bilo šta protiv bilo koga bez obzira na dokaze - zaključuje Grujičić.
 

Informer

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da najnovija inicijativa u Kongresu SAD predstavlja nameru da se nametne zakon koji bi branio negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

- To pokazuje da je u pitanju sumnjiva istina. Prava istina mora da bude egzaktna i prihvaćena od svih - rekao je Dodik.