18.07.2020.

10:56

Foto:

Planeta

OTKRIVENA TAJNA SUNČEVE KORONE?! Sunce je snimljeno iz NAJVEĆE BLIZINE DO SADA, prve fotografije mogle bi da odgonetnu jednu od najvećih misterija naše zvezde!

„Zasad nije jasno da li se ove minijaturne verzije pokreću istim mehanizmima“, rekao je Dejvid Long, glavni istraživač sonde solarnog orbitera, objavio je Bi-Bi-Si.

Ipak, oni bi mogli da budu deo misterioznog procesa koji spoljnu atmosferu Sunca - tj. koronu - čini daleko vrelijom od njegove površine.

„Sunčeva površina nije tako vrela, njena toplota iznosi tek oko 5.500 stepeni, a okružena je supervrelom atmosferom od više od milion stepeni", kaže Danijel Miler iz Evropske svemirske agencije.

„Čuveni američki fizičar Eugen Parker ima teoriju da bi veliki broj malih plamenova mogao da dovede do toga da korona bude vrela", dodaje on.

Kakva god da im je uloga, jedno je sigurno - prilično su mali, makar u svemirskim okvirima.

Zbog toga do danas niko na njih nije obraćao pažnju, kaže Dejvid Bergmans iz Kraljevske opservatorije u Belgiji, koji takođe radi na projektu.

„Najmanji su veliki tek nekoliko piksela, što je u stvarnosti 400 kilometara. To znači da su oni veličine nekih evropskih zemalja", navodi on.

Inače, raketa sa satelitom ESA lansirana je u februaru, a misija mu je da razotkrije tajne dinamičkog ponašanja Sunca.

​Sunčeve emisije ne pružaju samo svetlost i toplinu već mnogo značajnije utiču na Zemlju, prenosi portal Indeks, napominjući da nabijene čestice u magnetskom polju često remete rad satelita, elektroniku i radijsku komunikaciju.