18.07.2020.

15:16

Foto:

Planeta

ŠOJGU I HASANOV razgovarali o sukobu Jermenije i Azerbejdžana!

- Tokom razmene mišljenja, oni su razgovarali o stvarima u vezi sa opštom situacijom u južnom Kavkazu - navodi ministarstvo.

Šojgu i Hasanov su, takođe, razgovarali o bilateralnim pitanjima, prvenstveno o pripremama za VI Međunarodne vojne igre 2020, koje bi trebalo da počnu u avgustu ove godine.

- Pored toga, general vojske Sergej Šojgu informisao je svog kolegu o proveri borbene gotovosti, koja je pokrenuta prema naređenju glavnog komandata ruskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju.

Telefonski poziv održan je na inicijativu Azerbejdžana, prenosi TAS S.

Sukob na osetljivoj jermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedelju.

U utorak su tokom sukoba korišćeni dronovi i teško artiljerijsko oružje, a sa obe strane je poginulo 16 osoba, uključujući azerbejdžanskog generala.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO), s većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske ŠR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.