28.07.2020.

10:02

Foto:

Planeta

HOĆE LI I SRPSKI "PANCIRI" BITI OPREMLJENI VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM?! Ruska PVO dobila nove sisteme kontrole koji im pružaju NEVEROVATNE MOGUĆNOSTI!

Razvijeni algoritmi u trenutku određuju važnost objekata i uređuju redosled njihovog uništavanja, u zavisnosti od opasnosti koju predstavljaju. Ovo je neophodno za borbu protiv trenutnih pretnji u današnjoj brzoj borbi, kad se sve odlučuje u nekoliko sekundi. Nove mogućnosti, prema mišljenju stručnjaka, ne samo da će značajno povećati efikasnost kompleksa, već će uštedeti i skupe projektile.

- Divizije i baterije sistema za protivavionske raketne sisteme "pancir-s" mogu sada da deluju potpuno autonomno - rekli su izvori iz Ministarstvu odbrane u vojno-industrijskom kompleksu. Novi automatizovani sistem kontrole u ​​dokumentima je označen kao "onaj koji ima znakove veštačke inteligencije".

Njegov softver uzima u obzir taktičku situaciju, lokaciju ciljeva, stepen njihove opasnosti, druge parametre i bira optimalnu taktiku za odbijanje napada. Pod njenom kontrolom baterije mogu efikasno da štite jedna drugu topovskom i raketnom vatrom.

- Savremene protivvazdušne borbe se dešavaju prebrzo, o svemu odlučuju sekunde, a ljudske mogućnosti su, nažalost, ograničene. Sa masovnim vazdušnim napadom, zapovednik nema vremena za analizu situacije, posebno ako napad dolazi iz različitih pravaca - objasnio je bivši načelnik protivvazdušnih raketnih snaga Ruskog vazduhoplovstva.

General potpukovnik Aleksandar Gorkov je rekao: "U ovom slučaju komandant treba da pomogne računarskoj opremi kompleksa. Izrađeni su posebni algoritmi i stvoreni su programi koji mogu trenutno da odrede važnost ciljeva i izračunaju redosled njihovog uništavanja, u zavisnosti od opasnosti koju predstavljaju."

- Nove mogućnosti ne samo da će značajno povećati efikasnost kompleksa, već će omogućiti i kompetentno i ekonomično korišćenje njegove municije - zaključio je general.

Podsetimo, Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju (6 sistema) "pancira", više o tome možete pročitati OVDE.