28.07.2020.

10:49

Foto:

Planeta

DRAMATIČNO U AUSTRALIJI! Premijer Morison prekinuo obilazak zemlje zbog situacije u domovima za stare!

U Viktoriji, državi drugoj po nasljenosti u Autraliji, registrovano je 384 nova slučaja u poslednja 24 sata, što je manje nego dan ranije.

Prethodnog dana zabeležen je rekordan broj novoobolelih, njih 532, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je situacija i dalje alarmantna, prenosi Rojters.

- Situacija u domovima za stare u državi Viktorija je veoma kompleksna. Imamo kombinaciju prenošenja virusa u zajednici, u Melburnu virus je pronašao put u mnoge objekte, naročito tamo gde se ljudi brinu o starijima - rekao je premijer u Janinu, gradiću u državi Kvinslend i otkazao dalji obilazak zemlje.

Premijer Viktorije Danijel Endrjus rekao je da je 769 aktivnih slučajeva povezano sa nekoliko domova za stare u Viktoriji, koja je prijavila devet smrtnih slučajeva od ponedeljka.

- Ne mogu da vam kažem da imam poverenja u to da će zaposleni i menadžment u brojnim privatnim domovima za stare širom zemlje moći da osiguraju sigurnost svojim rezidentima - rekao je Endrjus u Melburnu.

Sud je dozvolio zaposlenima u domovima za stare , uključjući i medicinskim sestrama, da dobiju dve nedelje plaćenog odsustva zbog pandemije.

Morison je naglasio da je ograničen broj kvalifikovanih radnika u tom sektoru i da je pandemija pred njih stavila nove izazove.

U međuvremenu, Kraljevska dečja bolnica u Melburnu saopštila je da su na korona virus pozitivni novorođenče, jedan član bolnice i dvoje roditelja povezanih na intenzivnoj nezi.

Međutim, nije pronađena veza između ta četiri slučaja, saopštila je bolnica.