28.07.2020.

14:20

Foto:

Planeta

PRST U OKO PENTAGONU! IRANCI NAPALI AMERIČKI NOSAČ AVIONA! Zasuli ga projektilima iz vazduha i sa kopna! (VIDEO)

Vojna vežba koja se odvija u moreuzu kroz koji se odvija čak 20% svetske trgovine naftom, predstavlja tanku liniju koja bi mogla da bude uvod u konflikt Irana i Amerike, nakon što se prethodnog leta dogodila serija incidenata sa naftnim tankerima u regionu.

U januaru je američki dron ubio iranskog generala Kasema Sujelmajnija, a Teheran je odgovorio ispaljivanjem balističkih raketa na američke baze u Iraku.

I dok su obe zemlje stravično pogođene pandemijom koronavirusa, povećava se broj incidenata koji ih vode ka konfrontaciji, dok Amerika pokušava da produži dugogodišnje sankcije Iranu na oružje koje ističu u oktobru.

Incident od pre nekoliko dana kada su američki avioni presreli iranski putnički avion je takođe doprineo usijanju tenzija.

Sada su se iranski komandosi konopcima spustili na palubu replike nosača, a snimke ove vežbe, nazvane "Veliki prorok 14", prenela je državna televizija što jasno govori kakvu poruku u svet, ali pre svega Americi, šalje Teheran.

Informer

Iranske trupe aktivirale su i protivvazdušnu odbranu i gađale dronove, reagovale su i jedinice koje su lansirale projektile sa kamiona i brzih čamaca, a vojnici su koristili i raketne lansere koji ispaljuju projektil sa ramena vojnika.

- Naša politika da zaštitimo vitalne interese Irana je odbrambena, u smislu da u početku nećemo napasti ni jednu zemlju, ali ćemo biti agresivni u taktikama i operacijama - rekao je general Hosein Salami.

- Ono što je danas pokazano na ovoj vežbi na nivou vazduhoplovstva i mornaričkih snaga bila je napadačka taktika - dodao je Salami.

Iz američke mornaričke baze su odbili da komentarišu, ali su se naposletku oglasili kratkom porukom:

- Ne možemo da nagađamo šta je cilj ovakve vežbe iranskih trupa, i mi ne želimo sukob, ali su naše snage spremne da odgovore u svakom trenutku na svaku pretnju u regionu.