29.07.2020.

09:53

Foto:

Planeta

OPŠTA BEŽANIJA! Dok je Iran održavao vojnu vežbu, američki vojnici pobegli u bunkere u Kuvajtu i Emiratima! (VIDEO)

Pentagon tvrdi da su iranske snage tokom vojne vežbe gađale mete u blizini američkih baza u Kuvajtu i Emiratima.

- Iznenađujuće oružje i sistemi, uključujći balističke rakete velikog dometa sposobne da pogode plovila na velikim distancama korišćeni su tokom vežbe - rekao je brigadni general Abas Nilforušan za iransku nacionalnu televiziju.

Dok se odvijao "raketni napad" u blizini baza, svi američki vojnici sakrili su se u podzemne bunkere, a naređenje da se zaštite je stiglo stiglo je dva i po sata pre "napada".

- Američko osoblje iz baza Al Udeidu u Kataru i Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obe stacionirane na suprotnoj strani Persijskog zaliva od Irana, našlo se pod visokom uzbunom kada je otkriveno da tri rakete tokom iranske vojne vežbe "Veliki prorok 14", lete ka njima. Sve rakete su pale u more, ali su letele dovoljno blizu da izazovu paniku i zabrinutost - prenose američki mediji.

Koliku paniku među Amerikancima unosi iranska vojna vežba govori činjenica da su naslovi u zapadnim medijima daleko preuveličani, a da rakete nisu narušile čak ni vazdušni prostor susednih zemalja što nije ni bila namera Irana.