30.07.2020.

12:06

Foto:

Planeta

UKRAJINSKI NACISTIČKI BATALJON ZAPOSEO PREDSEDNIČKU REZIDENCIJU! Evo šta su napravili od Janukovičeve letnje kuće! (FOTO/VIDEO)

Kompleks sagrađen u selu Urzuf u Donjeckoj regiji, koji se nalazi na moru u Azovskom regionu i koji je bio letnja rezidencija bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, sada je u vlasništvu ukrajinske vojske.

Nekada letnja kuća sada je zdanje sa najvećim stepenom obezbeđenja i predstavlja vojnu "bazu", prenose ukrajinski mediji. 

Zloglasni bataljon "Azov" koji je poznat po svojim nacističkim ispadima i čiji pripadnici glorifikuju "uspomene" na Drugi svetski rat i ulogu ukrajinskih kolaboracionista preuzeo je upravu nad ovim, sada, vojnim zdanjem.

Samo more odvaja ovu bazu od Rusije. Još uvek se tamo nalaze ukrasne biljke i fontane koje su krasile nekadašnju rezidenciju. Nekada prostorija za sastanke pretvorena je u biblioteku, dok su ukrajinski tenkovi parkirani na mestu gde je nekada bila garaža. U prostoriji za rekreaciju nalazi se samo veliki sto koji podseća da je nekada tu boravio Janukovič.

Januković je 9. jula proslavio 70. rođendan u Sočiju, a na proslavi je bio i bivški ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

On je prebegao u Rusiju 2014. godine tokom nasilnih protesta koji su organizovani nakon što je odbacio ugovor sa Evropskom unijom i umesto toga zatražio novi zajam od Rusije i nove ugovore koji bi ojačali ukrajinsko-rusko savezništvo.