31.07.2020.

14:00

Foto:

Planeta

ZAVRŠIO FAKULTET U 97. GODINI! Penzioner postao najstariji diplomac u Italiji! (VIDEO)

 

Na svečanoj ceremoniji, uz cveće i šampanjac, na kojoj je Đuzepe dobio i diplomu za završene studije istorije i filozofije, dočekao ga je rektor Fabricio Micari, a dopratili su ga deca, unuci i praunuci.

- Uči i nikad ne odustaj - poručio je Paterno, koji namerava da nastavi master studije kako bi ih završio do stotog rođendana.

Paterno je rođen 10. septembra 1923. godine i preživeo je doba fašizma, zatim Drugi svetski rat, doživeo oslobođenje i prošao kroz posleratni period, godine demokratije i socijalnih borbi.
Kako sam kaže, rođen je u siromašnoj ali dostojanstvenoj porodici, a prioritet mu je u mladosti bio rad, a ne studiranje. Kad je bio mlad, bio je dostavljač razne robe, a potom je zarađivao u pivnici.

U 31. godini je postao geodet, a penziju je zaradio radeći na železnici.

Živeći kao penzioner imao je toliko slobodnog vremena da je mogao da se posveti čitanju, inače njegovoj velikoj strasti, i bavljenju istorijom. Tako je 2017. u 94. godini odlučio da upiše istoriju. Njegova akademska karijera bila je uspešna. Dobio je mnogo priznanja, a studije je završio sa visokim ocenama.