01.08.2020.

16:22

Foto:

Planeta

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Izborni sistem SAD na meti spoljnih, neprijateljskih napada!

AP izveštava da su zvaničnici iz američkih obaveštajnih struktura upozorili da strane službe agresivno šire dezinformacije s ciljem da unesu i prošire konfuziju u američko biračko telo.

Iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Demokratske stranke i bivšeg potpredsednika SAD Džo Bajdena, stigla je potvrda da je tokom protekle nedelje bilo više registrovanih pretnji i pokušaja hakerskih napada na njihove servere, ali bez detalja, jer se odgovorni u Bajdenovom timu pribojavaju da bi bilo kakav detalj mogao da bude neprijateljski iskorišćen.

Ove godine izborni štabovi i stranački odbori redovno dobijaju izveštaje iz Nacionalnog centra za bezbednost i kontraobaveštajna pitanja, čiji je direktor Bil Evanina prošle nedelje dao neuobičajenu izjavu u kojoj je potvrdio da "Rusija nastavlja da se meša u američke izbore".

DEVOJČICE PODVODILI PRINCU I BOGATAŠIMA! Otvorena tajna dokumenta u slučaju „Epstajn"!

Evanina je naglasio da Rusija nastoji da oslabi globalnu poziciju SAD šireći dezinformacije i podrivajući poverenje građana Amerike u demokratiju.

Međutim, Rusija nije jedina pretnja jer i Kina i Iran pokušavaju da utiču na američku politiku, konstantno vršeći pritisak na američke političare i establišment, upozoravaju iz američkih obaveštajnih struktura.

Prema rečima senatora Marka Vornera iz Virdžinije, najuticajnijeg demokrate u senatskom odboru za obaveštajna pitanja, strani neprijatelji "nikada nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem" i da od nedavno primenjuju neke nove taktike, drugačije od onih koje su primenjivali tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

- Ozbiljno sam zabrinut da američki glasači ne shvataju pravu prirodu ovih pretnji - zaključio je senator Vorner.