03.08.2020.

18:10

Foto:

Planeta

RUSIJA ĆE MORATI DA POVEĆA POTENCIJAL! Amerika povećava broj vojnika u Poljskoj!

- Hiljadu ljudi je otprilike brojnost puka. Istovremeno, naravno, on neće odlučivati o ishodu slučaja, ali istovremeno, što je više (vojnika) bloka NATO-a u Evropi, to je manje bezbednosti u Evropi. I naravno, to se radi, verovatno, više u političke svrhe, kako bi se obezbedila politička podrška Poljskoj, da bi osećali brigu starijeg brata Sjedinjenih Američkih Država o njima - objasnio je Švitkin.

Poslanik je naveo da to primorava Rusiju da još više osigurava bezbednost u tom pravcu.

- Same zapadne zemlje nas podstiču da jačamo svoj potencijal neposredno u tom pravcu... Naravno, Rusija ima dovoljno resursa (za obezbeđivanje), ali istovremeno uvek recipročno odgovaramo na izazove koje nam zapadne zemlje postavljaju - naglasio je parlamentarac.

Švitkin je napomenuo da rukovodstvo Poljske, kao i drugih evropskih zemalja, ne razmišlja o perspektivama i budućnosti vojnog kontingenta.

- Zasićenje trupama i zveckanje oružjem ne dovode do ničega dobrog - objasnio je poslanik.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da su Vašington i Varšava završili pregovore, nakon čega će u Poljsku biti upućeno dodatnih 1.000 američkih vojnika. Sporazum će "ojačati obuzdavanje Rusije i ojačati NATO“, istakao je Esper.