06.08.2020.

10:47

Foto:

Planeta

ITALIJANI ĆE SAZNATI SVE O ODLUKAMA VLADE! Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije!

U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka “državna tajna” sa pet zapisnika sednica naucno-tehnickog komiteta na cijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije Covida19, piše američki "Hafington post".

- Objavljeni dokumenti ce omoguciti da Italijiani saznaju sta je motivisalo vladu da proglasi karantin u vreme pandemije korona virusa, čak i u oblastima gđe zaraze nije bilo - saopstila je nevladina organizacija “Fondacija Einaudi”, koja se jos od marta, kada je pocela pandemija, bori da zapisnici sa sednica vladinog naucno-tehnickog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtev Fondacije vlada je odbila motivisuci svoju odluku “zastitom javne bezbednost i reda”, a zatim je Fondacija podnela tuzbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je vlada u Rimu i dalje odugovlacila da dokumente učini dostupnim javnosti.

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o “slobodi informacija”, obratila premijeru Džuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopstenju Fondacije "Einaudi”, zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije Covida19, biće objavljeni danas.