12.08.2020.

09:56

Foto:

Planeta

OVA ŽENA BI USKORO MOGLA DA KROJI SUDBINU SVETA I SRBIJE! Ko je Kamala Haris o kojoj od sinoć priča cela planeta!

Kako je naveo na Tviteru, ona je "neustrašivi borac za običnog čoveka i jedna od najboljih predstavnica naroda u državi".

Haris je prva Afromerikanka koju je jedna od dve vodeće stranke kandidovala za potpredsednicu u američkoj istoriji. Četvrta je žena koju stranka kandiduje. Prethodne tri su sve izgubile, dve kao potpredsedničke kandidatkinje, i Hilari Klinton kao rivalka Trampa.

Informer

Haris se i sama kandidovala za predsedničku nominaciju Demokratske stranke pre nego što je podržala Bajdena. Kada je izabrana za mesto u Senatu 2016. godine, bila je tek druga afroamerička senatorka u istoriji gornjeg doma američkog Kongresa. Pre nego što je izabrana za senatorku, bila je glavni državni tužilac Kalifornije.

Haris je reagovala na Tviteru i navela da joj je čast što je nominovana i da Džo Bajden može da ujedini Amerikance.

Poznata je po oštrim pitanjima, naročito tokom pretresa o potvrdi kandidature Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda.

Informer

Njena kandidatura za potpredsednicu mogla bi da doprinese većem odzivu afroameričkih birača - koji su najlojalnije biračko telo Demokratske stranke, prenosi agencija Rojters.

Bivši predsednik SAD Barak Obama, možda najpopularniji demokrata, pozdravio je izbor Kamale Haris na Tviteru.

"Posvetila je karijeru odbrani našeg Ustava i borbi za one kojima je potrebna fer šansa", poručio je Obama.

Bajdenov izbor za potpredsedničkog kandidata smatra se jako važnim. Ako pobedi Trampa, Bajden će imati 78 godina kada bude bio inaugurisan u januaru, što bi ga učinilo najstarijim predsednikom u istoriji Amerike. Tramp sada ima 74.

Mnogi američki analitičari smatraju da bi Bajden mogao da služi jedan četvorogodišnji mandat ako pobedi na izborima 3. novembra, čime kandidatkinja za potpredsednicu 2020, postaje ključni kandidat demokrata na izborima 2024.

Među mogućim kandidatkinjama, bile su i bivša savetnica predsednika Obame za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, senatorka iz Ilinoisa Tami Dakvort i članica Kongresa iz Kalifornije Karen Bas.

Demokrata Džo Bajden i republiikanac Donald Tramp takmiče se na predsedničkim izborima 3. novembra. 

Predsednik Donald Tramp na Tviteru je objavio politički video spot u kojem Haris naziva predstavnicom "radikalne levice."

Predsednikov izborni štab saopštio je da Džo Bajden nije umereni političar a da je Haris njegov "politički testament" i dokaz da "kontrolu nad nacijom predaje radikalnoj grupi koja planira da podigne poreze, smanji finansiranje policije, otvori granice i udovoljava socijalističkim diktatorima."

Na redovnom brifingu za novinare, Tramp je rekao da je Haris bila njegov "prvi izbor" za kandidatkinju za potpredsednicu rivalske stranke, ali da je pomalo iznenađen što je Bajden izabrao jer se, kako kaže, prema njemu ponašala bez poštovanja tokom demokratskih debata.

Predsednik je takođe optužio Kamalu Haris da želi da podigne poreze, smanji vojsku kao i da se zalaže za univerzalnu zdravstvenu zaštitu - odnosno zdravstveni sistem koji potpuno reguliše vlada.