12.08.2020.

13:27

Foto:

Planeta

"TO NIJE VAKCINA, TO JE VIŠE MOLOTOVLJEV KOKTEL"! Zapadni stručnjaci ne biraju reči da ocrne rusku vakcinu protiv korone!

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u utorak da je njegova zemlja napravila vakcinu koja je dobila regulatorno odobrenje i koja bi mogla da bude dostupna javnosti u narednim mesecima.

Putin je rekao da je vakcina prošla kroz sve neophodne bezbednosne testove, međutim zdravstveni stručnjaci zabrinuti su zbog brzine njenog razvoja.

Bivši saradnik Uprave za hranu i lekove (FDA) Piter Pits izrazio je, blago rečeno, sumnju u rusko saopštenje u razgovoru sa Euronews.

- Nema podataka, nema transparentnosti, nema FDA u Rusiji i oni su imali istoriju odobrenja lekova i vakcina sa malo ili bez testiranja - rekao je Pits.

On je dodao kako je ruska vakcina u ovom trenutku "manje vakcina, a više Molotovljev koktel".

- I to je tačno ono što nam ne treba u globalnoj borbi protiv Covida-19 - rekao je on.

Na rusko saopštenje odgovorila je i Svetska zdravstvena organizacija, koja je podvukla da je za licenciranje vakcine potrebna "rigorozna procedura".

U saopštenju poslatom Euronews globalno zdravstveno telo je reklo da je svesno da je ruska vakcina registrovana kod vlasti zemlje, i da pozdravlja "sav napredak u istraživanju i razvoju vakcine protiv korona virusa".

- Ubrzavanje istraživanja vakcine treba obaviti prateći utvrđene procese kroz svaki korak razvoja, kako bi se osiguralo da su sve vakcine koje eventualno pređu u proizvodnju sigurne i efikasne - rekli su iz SZO.

Dodali su da su bili u kontaktu s ruskim naučnicima i vlastima i da se raduju detaljima ispitivanja.

Trenutno postoji 167 održivih kandidata za istraživanje vakcina širom sveta, od kojih je 28 u procesu "kliničke procene".

Piter Pits je rekao da očekuje da će se razviti više Covid-19 vakcina za različite demografije, ali kaže da treba izbegavati fokusiranje na najnovije rusko saopštenje.

- Ne možemo da dozvolimo da nam ovo skloni pogled od nagrade, a to je čvrsta, visokokvalitetna, dobro proverena i dobro regulisana vakcina - rekao je on.

I ministar zdravlja Nemačke Jens Špan skeptičan je prema vakcini protiv korona virusa koja je registrovana u Rusiji i poručuje da nije bitno ko je prvi, već da vakcina bude delotvorna.

Špan je, u izjavi za „Dojčlandsfunk“, kazao da prema svemu što za sada zna ta vakcina nije dovoljno testirana.

„Ne radi se o tome biti prvi, već da imamo delotvornu, testiranu i bezbednu vakcinu“, podvukao je on.

Špan je kazao da su u tome veoma važne studije o pandemiji i testovi. Ocenio je da ruske vlasti nisu delovale u tome veoma transparentno, kao i da nisu sproveli treću fazu testiranja na širem broju ljudi.

„Može biti i opasno prerano početi s tim“, kazao je Špan.