14.08.2020.

10:37

Foto:

Planeta

AMERIČKI MEDIJI UPOZORILI ERDOGANA DA SE NE IGRA VATROM: Nameračio se na zemlje koje imaju mnogo snažniju mornaricu, GRČKA JE PREVELIK ZALOGAJ!

Francuski helikopteri "mistral tonnerre", koji su leteli u Bejrut kako bi odneli pomoć Libanu, sleteli su na francusku krstaricu i plove ka Kipru kako bi učestvovali u vojnoj vežbi sa Grčkom.

Predsednik Emanuel Makron je izjavio:

-  Svrha ovog vojnog prisustva je da se ojača autonomna procena situacije i da se ponovo potvrdi francuska podrška slobodi kretanja, bezbednosti plovidbe na Mediteranu i poštovanju međunarodnog prava.

Zapadni mediji podsećaju da je turska potraga za gasom u ekonomskoj zoni koja pripada Kipru izazvala veliko nezadovoljstvo velikog broja zemalja iz regiona.

Ankara insistira da ima pravo na eksplotaciju prirodnog gasa van Kipra, tvrdeći da su te vode unutar granica nepriznate turske republike Severni Kipar.

Amerika, EU i zemlje istočnog Mediterana osporavaju ovo "tursko pravo" na eksplotaciju u regionu.

Egipat je takođe upozorio Tursku.

Podsetimo, 12. januara kairske novine su objavile izveštaj da su Egipat i Grčka potpisale pomorski sporazum o razgraničenju u razvoju koji ima širok ekonomski i uglavnom geopolitički i odbrambeni značaj.

Pre potpisivanja sporazuma održano je više od deset rundi pregovora kojim se od 6. avgusta markira pomorska granica između Egipta i Grčke, koji definiše ekskluzivnu ekonomsku zonu između dve zemlje.

Zašto je sporazum toliko važan kada je reč o Turskoj?

Pre svega, zato što sporazum takođe obuhvata eksploataciju novih gasnih polja.

- To je posebno važno jer ima onih koji žele da "istrebe naše finansijske vode" - kaže egipatski ekspert za naftu Abul-Ela, dodajući da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "zabija nos gde mu nije mesto."  

- Prvo je krenuo sa okupacijom Sirije i Iraka, a sada izigrava pirata u Mediteranu - rekao je Abul-Ela napominjući da to nije samo njegov, već stav celog Egipta.

Kako je Francuska već preuzela prve korake šaljući moćnu krstaricu u Mediteran, turski mediji su objavili:

- Sada smo jedan korak od rata u Mediteranu. Događa se nešto veliko što će postati vidljivo tek u narednih nekoliko dana. Francuska mora da shvati koliko je ovo ozbiljno, i mora da se pripremi da snosi posledice.

Iako turski mediji tvrde da drže sve pod kontrolom, nedavna izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua govori suprotno.

- Situacija na Mediteranu odrediće odnos Izraela prema turskoj geostrateškoj poziciji, i to da li će Turska ostati članica Zapadne bezbednosne organizacije, kao i da li će se proglasiti nuklearnom silom - rekao je Izraelski premijer.

Izrael neće ostati nem u slučaju sukoba na Mediteranu, bez obzira ko započne konflikt, zaključio je Netanjahu.