20.08.2020.

08:01

Foto:

Planeta

ČUVENI FRANCUSKI INFEKTOLOG PONOVO ŠOKIRA: Čemu vakcina kada KOVID VIŠE NE UBIJA?!


- Ne znam da li će vakcina biti od koristi – kazao je Rault, navodeći da je virus sada daleko bezopasniji nego u februaru ili martu.

Istovremeno, poznati marseljski profesor je naglasio da ga ne treba tretirati kao nekog ko je protiv vakcina i poručio da "svet nije podeljen na dva dela, na one koji su za vakcine i one protiv njih."

Povećani broj pozitivnih slučajeva u poslednje vreme Rault objašnjava činjenicom da se sada testira više ljudi.

- Ova bolest nije smrtonosnija od drugih respiratornih viralnih bolesti, procenat smrtnosti je ispod dva odsto – insistirao je direktor Mediteranske infektološke klinike iz Marselja.

Problem, po njemu, nastaje zbog toga što je ovaj virus nepoznat.

Nije ostao "na liniji" ni kada su u pitanju maske. U Francuskoj sve više propisuju njihovo nošenje, čak i na otvorenom. Rault, međutim, smatra da bi bolje bilo da je njihovo nošenje preporučeno, a ne nametnuto kao obaveza, smatrajući da to može da stvori konflikte u društvu.

- Ako maske mogu da uliju poverenje, to je jedna stvar, ali sam zabrinut zbog toga što smo se previše fiksirali u tom pravcu – istakao je Rault i naveo da je najvažnije "pranje ruku".

Mnoge njegove francuske kolege ga kritikuju zbog ovoga što je rekao, ističući da grip i kovid ne mogu da budu isto, jer protiv korone još ne postoji ustanovljena vakcina za široke mase, kao i da nije pedagoški da kritikuje maske u trenutku kada se na ovaj način sprečava pojavljivanje drugog talasa.

Na isti način mnogi su kritikovali i njegovo insistiranje na hidroksihlorokinu kao "spasonosnom" leku protiv korona virusa.