25.08.2020.

14:03

Foto:

Planeta

VARNICA KOJA MOŽE DA ZAPALI ISTOČNI MEDITERAN! Grčka i Turska spremaju u isto vreme odvojene mornaričke vežbe!

Turska i Grčka su u sporu oko prava na istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i gasa u regionu Istočnog Mediterana, u koji su sada uključene i članice Evropske unije, kao i druge zemlje.

TURSKI MILITANTI NAPALI RUSKI KONVOJ U SIRIJI! Hvalili se slikama na društvenim mrežama, očekuje se žestok odgovor! (FOTO)

NAJVEĆI AVION NA SVETU SLETEO U BiH! Iskrcavaju se britanski vojnici i oklopna vozila! (FOTO)

Ovaj spor doveo je do blažeg sukoba između turskih i grčkih fregata ranije u toku ovog meseca.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pokušaće da smiri tenzije između ove dve zemlje, u odvojenim razgovorima sa turskim i grčkim zvaničnicima, koji će biti održani u utorak.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Nemačka žali zbog odluke Turske da nastavi svoja istraživanja na morskom dnu, prenela je agencija Rojters.

Tenzije između Grčke i Turske intenzivirale su se nakon što je Ankara poslala istraživački brod "Oruk Rajs", što je Atina ocenila kao ilegalnu akciju. U subotu je Turska izdala naredbu da se operacije broda nastave do 27. avgusta, nakon čega je Grčka donela odluku da održi vojne vežbe u istom području, u blizini Krita.

Kao odgovor na to, predsednik Turske je u ponedeljak otpužio Grčku da "seje haos" i upozorio je da će ostati sama protiv turske mornarice. Turska je potom izdala drugu naredbu o održavanju vojnih vežbi u blizini Krita.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas izjavio je da Grčka "reaguje smireno i sa spremnošću i na diplomatskom i na operativnom nivou" i da će braniti svoja prava suvereniteta.