07.09.2020.

08:28

Foto:

Planeta

FRANCUZI, PROBUDITE SE! Alarmantan apel Marin le Pen

Ovu alarmantnu poruku naciji poslala je liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen u svom govoru u nedelju, prilikom prvog političkog obraćanja posle letnjih odmora. Bio je ovo ujedno i prvi govor kao svojevrsni uvod u kampanju, godinu i po pre predsedničkih izbora.

FRANCUSKI MINISTAR OBRAZOVANJA ODMAH REAGOVAO! Zatvorio 22 škole zbog koronavirusa!

KRVOPROLIĆE U FRANCUSKOJ! Avganistanac izbo konobara jer je odbio da ga usluži bez maske!

Dve trećine govora, dugog četrdesetak minuta, Le Penova je posvetila bezbednosnoj situaciji. Iz Frežisa, na Azurnoj obali, grada u kome je na vlasti njena stranka, liderka Nacionalnog okupljanja je između ostalog istakla da se bezbednosna kriza ogleda i u sistematskoj "antipolicijskoj kampanji", kao i u porastu delikvencije, obračuna lokalnih bandi, ali i u "antifrancuskom, pa čak i anbitelom rasizmu".

Informer

Aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona je kritikovala i zbog toga što je, po njenim rečima, oslobođeno deset hiljada kriminalaca koji nisu do kraja izdržali kaznu.

Za tešku bezbednosnu situaciju okrivila je istovremeno i "anarhičnu i nekontrolisanu imigraciju", ali je i naglasila da ne želi da povlači paralele između stranaca koji poštuju francuske zakone i onih koji to ne rade.

Druga važna tema kojoj je posvetila ostatak svog govora je ekonomska situacija. Le Penova je naglasila da je trenutno na delu proces raspada mondijalizma.