12.09.2020.

18:07

Foto:

Planeta

"ŽUTI PRSLUCI" OPET NA FRANCUSKIM ULICAMA! Više od 200 uhapšenih na PROTESTIMA U PARIZU!

Danas se u Parizu do podneva okupilo na stotine pripadnika pokreta "Žuti prsluci".

Demonstranti su se okupili na dve lokacije, odakle su krenuli u protestne šetnje. U jednoj koloni nisu zabeleženi incidenti, dok je iz druge istupila grupa koja je zapalila kontejnere i automobil, došavši u sukob sa policijom.

Neki od učesnika protesta nosili su crnu odeću i zastavu antifašističkog pokreta, što ukazuje na prisustvo radikalnih demonstranata poznatih pod nazivom "crni blokovi", koji su često odgovorni za nasilje na ulicama u Francuskoj.

Informer



Kako bi rasterali demonstrante, organi reda upotrebili su suzavac, prenosi agencija Rojters. Uhapšene su 222 osobe, a mnogi među njima nosili su sa sobom predmete koji se mogu upotrebiti kao oružje.

GOSPODINE MAKRON IMAĆETE VELIKE PROBLEME SA MNOM LIČNO! Erdogan osuo paljbu po turskom predsedniku: NE POZNAJETE ISTORIJU!



Pokret "Žutih prsluka" nastao je krajem 2018. godine, u znak protesta protiv povećanja poreza na gorivo i ekonomskih reformi.

Povratak pripadnika "Žutih prsluka" na ulice Pariza dešava se u trenutku u kojem se Francuska bori sa ponovnim povećanjem broja zaraženih korona virusom. U četvrtak je u ovoj zemlji potvrđeno skoro 10.000 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od početka pandemije. Dan kasnije, premijer Francuske Žan Kasteks najavio je povećanje obima testiranja i uvođenje strožih mera u onim gradovima u kojima broj zaraženih raste.

Informer



Policija je danas apelovala na demonstrante da poštuju mere uvedene u cilju borbe protiv korona virusa. Pariz se nalazi u "crvenoj zoni", kojom se označavaju područja sa najtežom epidemiološkom situacijom, i u kojem je nošenje maski obavezno i na ulicama.

Prema poslednjim podacima Univerziteta "Džon Hopkins", u Francuskoj je korona virusom zaraženo više od 401.000 ljudi, dok je od posledica COVID-19 preminulo skoro 31.000 pacijenata.