25.09.2020.

07:00

Foto:

Planeta

NASA OČEKUJE UDAR, SPEMILA TAJNI PROTOKOL ZA "SUDNJI DAN"!! Ovo je plan od 5 tačaka, evo šta će odlučiti sudbinu čovečanstva!

U slučaju otkrića gigantskog asteroida koji preti da udari u Zemlju, agencije NASA i Fema bi bile odgovorne za obaveštavanje sveta o tome. Sa krilaticom "spremni na sve", ove agencije su već sprovele brojne simulacije i testiranja scenarija "Sudnjeg dana" kako bi se uverile da, ako do tog dana dođe, budemo koliko je moguće spremni.

To se pre svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida.

- Nije stvar o tome "hoćemo li", nego kada ćemo se suočiti sa tom situacijom - kaže Tomas Zurbučen iz NASA-e.

Ovo je plan protokola NASA u slučaju pretnje od udara asteroida u 5 koraka:

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida odlazi grupi ne više od 12 naučnika s rečima "Asteroid se približava. Sazvan je hitan sastanak".

2. Na sastanku bi bilo dogovoreno hitno praćenje asteroida, i ti bi naučnici odmah počeli da prate njegovu putanju. 

3. Naučnici bi odredili veličinu objekta i prema brzini kretanja procenili vreme udara u našu planetu.

4. NASA bi potvrdila s FEMA-om je li udar neizbežan u zadatim parametrima.

5. NASA i FEMA bi sazvale hitnu konferenciju za medije gde bi dali javni izveštaj o nadolazećem asteroidu. U tome trenutku, agencije bi istakle i svoje planove za "zaštitu Zemlje".

Iako su pripremljeni, naučnici ističu kako je mogućnost ostvarenja scenarija Sudnjeg dana mala. Prema NASA-i, asteroid širok oko 1,6 kilometara otprilike udara Zemlju jednom na svakih milion godina.  

U projekcijama spasavanja, zaštita čovečanstva je prioritet, a asteroid bi se verovatno gađao laserima, postoji mogućnost i sudara svemirske letelice sa asteroidom kao i detoniranja asteroida bombom (bilo nukleranom ili klasičnom) da bi se on skrenuo s putanje ili pak razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.