28.09.2020.

17:33

Foto:

Planeta

OVO JE TAČKA POSLE KOJE NEMA POVRATKA, VELIKI RAT JE NEIZBEŽAN?! Erdogan poručo da će okončati okupaciju azerbejdžanskih zemalja, TURSKA POSLALA ISLAMISTE IZ SIRIJE U NAGORNO KARABAH?!

Ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan rekao je da je Turska poslala oko 4.000 boraca iz severnog dela Sirije u Azerbejdžan i da se oni tamo bore, što je negirao pomoćnik predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, preneo je Rojters.

Jermenija je, takođe, navela da se turski vojni stručnjaci bore zajedno sa Azerbejdžancima u Nagorno-Karabahu, otcepljenom regionu u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom i da je Turska obezbedila dronove i ratne avione.

JEREMENI OBORILI TURSKI DRON! Od moćne letelice ostali samo komadi, "barjkatar" završio u blatu (VIDEO)

Azerbejdžan negira te izveštaje.

Turska, takođe, nije komentarisala izveštaje, mada su visoki zvaničnici, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, obećali podršku Bakuu.

Dvojica boraca iz pobunjeničkih grupa koje podržava Turska u sevrnim delovima Sirije, koje su pod turskom kontrolom, rekli su da su raspoređeni u Azerbejdžanu u koordinaciji sa Ankarom.

BUKTI RAT! Žestoke borbe na jugo-istoku, zaustavljen tenkovski napad azerbejdžanskih snaga (FOTO/VIDEO)

Oni su odbili da budu imenovani zbog osetljivosti pitanja.

- Nisam želeo da idem, ali nemam novca. Život je veoma težak i siromašan - rekao je borac za koji se borio u Siriji za grupu Ahrar al-Šam, koju je podržala Turska.

Obojica su rekli da im njihovi komandanti iz sirijskih brigada rekli da će zarađivati oko 1.500 dolara mesečno, što je velika plata za Siriju, gde su ekonomija i valuta propale.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja".

Došlo je vreme da se okonča jermenska okupacija, vreme je da se svedu računi, inače će Jermenija i dalje postupati samovoljno. Ona mora da napusti okupirane zemlje. Svi znaju da su to azerbejdžanske zemlje, rekao je Erdogan tokom obraćanja u Istanbulu.

On je takođe optužio Minsku grupu OEBS-a da je nesposobna da reši problem Nagorno-Karabaha.

- Nisu uspeli da reše taj problem za 30 godina. I učinili su sve kako se to ne bi rešilo. Sada nas poučavaju, a ponekad i prete. Pitaju nas ima li u Nagorno-Karabahu turskih vojnika? Da li Turska isporučuje oružje? Oni koji to pitaju su poslali hiljade kamiona sa oružjem na sever Sirije - rekao je Erdogan, imajući u vidu američku podršku Snagama samooodbrane sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.