29.09.2020.

14:32

Foto:

Planeta

PAO JE I HERMES 450! Jermenska vojska, nakon dva helikoptera, oborila i azerbejdžanski dron!

Tokom današnjeg sukoba između snaga Jermenije i Azerbejdžana, na društvenim mrežama objavljen je snimak obaranja azerbejdžanskog drona.

Pretpostavlja se da je u pitanju dron "Hermes 450" izraelske proizvodnje koji služi za nadgledanje i snimanje terena.

Da podsetimo, danas su snage Jermenije oborile i dva azerbejdžanska helikoptera.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Sve o ratu između Jermenije i Azerbejdžana možete pratiti uživo OVDE.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.