05.10.2020.

07:00

Foto:

Planeta

TAJNE MISTERIOZNE SOFTVERSKE KOMPANIJE - PALANTIR! Rade za CIA i FBI, pomagali u hvatanju Bin Ladena!

Ova kompanija je posle 17 godina izašla na berzu, pa su zbog toga otkrivene neke njene tajne.

Izlazak na berzu "Palantira" najveća je tehnološka ponuda na Vol stritu od prošlogodišnjeg pojavljivanja Ubera i Sleka, piše AP.

Ne samo što je tajnovita, već je za mnoge ova softverska kompanija i ozloglašena, te je prate brojne kontroverze, a pogotovo što je, kako se smatra. osnovana novcem CIA. Iako ima veoma respektabilne klijente, za 17 godina rada nikada nije ostvarila profit, pokazali su dokumenti koji su objavljeni uoči izlaska na berzu, I pored toga, samo prvog dana na berzi, vrednost njenih akcija zabeležio je skok od 31 odsto.

Prema onome što se pomalo zna o ovoj kompaniji, ona navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce, pa je njen poslovni model tajnovitost.

Budući da je izašla na berzu, sada se saznalo da joj je vrednost procenjena na 22 milijarde dolara, ima 125 klijenata, među kojima su CIA, FBI, NSA, američki marinci, policija nemačke pokrajine Hesen... Sedište joj je u Silicijumskoj dolini i ima oko 2.400 zaposlenih.

Kako su objavljivali američki mediji, "Palantir" je pomagao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena, ali i investicionog prevarante Bernija Madofa.

Informer

Osnivači kompanije su Aleks Karp i Peter Til, koji će izlaskom na berzu uzeti milijarde za svoju kompaniju.

Til je jedan od najbogatijih Nemaca, koji je veliki novac već zaradio preko svoje mnogo poznatije kompanije "Pej Pal".

Njegov partner ima pomalo neobičan životni put. Iako Amerikanac, studirao je na Geteovom univerzitetu u Frankfurtu kod čuvenog nemačkog filozofa Jirgena Habermasa.