07.10.2020.

09:22

Foto:

Planeta

I SINOĆ JE GOREO NAGORNO KARABAH! Gradovi pod artiljerijskom vatrom, Azerbejdžan sprema ofanzivu!

- Ponovo gađaju Stepanakert i druge gradove Nagorno Karabaha - napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da je noću neprijatelj pokušao da se utvrdi u pravcu jugoistoka, iako nije došao do grada Džebraila, ali da su ga artiljerijske jedinice oružanih snaga Jermenije pogodile uzvratnom vatrom.

Kako je rekla, u 6:30 ujutru po lokalnom vremenu, nakon još jednog raketno-artiljerijskog napada, ostaci tri neprijateljske superteške neprijateljske brigade pobegli su sa bojnog polja, ostavivši na njemu još 60 mrtvih, kao i 22 jedinice pogođene i nekoliko desetina jedinica ispravne tehnike.

Ona je istakla da je u sredu "usled ciljane vatre jermenskih jedinica u pravcu jugoistoka pogođena velika baza za skladištenje goriva i municije azerbejdžanskih oružanih snaga", kao i da su stvorene mogućnosti za razvoj uspeha u različitim pravcima fronta.

Kako je napisao na Fejsbuku Ovanisjan, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, „nemajući dovoljno mogućnosti da vode efikasne operacije, počeli su da pribegavaju očiglednim provokacijama. Između ostalog, u južnom pravcu linije razdvajanja azerbejdžanska vojska se grupiše u velikim grupama, neposredno duž karabaško-iranske granice (po reci Araks) i faktički, štiteći se granicom, pokušava da krenu u ofanzivu“.

Po njegovim rečima, uz pomoć ove taktike azerbejdžanska strana pokušava da izazove vojsku Karabaha da otvori vatru i, faktički, izvede napad na Iran.

- Nije isključeno da tokom ratnih dejstava azerbejdžanske jedinice, nemajući drugu opciju, povlače se i beže na teritoriju Irana - rekao je on i dodao da iranska strana treba da spreči ovakvo ponašanje Azerbejdžana. 

Šta kažu u Bakuu?

Kako javljaju iz Bakua, žestoke borbe vode se duž čitave linije razdvajanja.

- U noći 7. oktobra borbe su nastavljene duž cele linije fronta. Naše trupe su u raznim pravcima fronta sprovodile borbena dejstva kako bi učvrstile uspeh postignut proteklih dana. Zabeleženi su međusobni artiljerijski napadi. Usled artiljerijskih napada nanetih juče neprijatelju, u odbrambenom području 5. puka onesposobljena je komandna osmatračnica. Mnogo je poginulih i ranjenih - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Precizirano je da su artiljerijskim udarom onesposobljeni 1 tenk i 3 neprijateljska topa.

Ministarstvo dodaje da, prema primljenim informacijama, zbog nedostatka hrane ličnih sastav neprijateljskih jedinica napušta borbene položaje.

Inače, u antičko doba region Nagorno-Karabaha bio je poznat pod imenom Arcah i predstavljao je provinciju Kraljevine Jermenije.

Podsetimo, Stepanakert je već nekoliko dana podvrgnut neprestanoj pucnjavi iz teške artiljerije i raketnih sistema.