08.10.2020.

07:10

Foto:

Planeta

BRISELSKI ŠTAP I ŠARGAREPA KOD ERDOGANA NE PROLAZE! Evropska komisija "masakrirala" Tursku u izveštaju za 2020, a onda im je iz Istanbula stigla SITNA KNJIGA...

Komisija EU je optužila Tursku za "preterano" centralizovana ovlašćenja predsednika, za pogoršanje situacije u domenu slobode govora, zatvorskog sistema i centralne banke, te je istakla da turska vlada dovodi zemlju u situaciju "brzih promena raspoloženja kod investitora".

- Veliku zabrinutost EU ima zbog negativnog razvoja u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i pravosuđa što Turska ne prikazuje verodostojno - navodi se u godišnjem izveštaju Komisije za ovu zemlju, prenosi portal a1on.

Pristupni pregovori sa Turskom su efektivno u zastoju, ocenjuje se u izveštaju i dodaje da je registrovano "ozbiljno nazadovanje" od pokušaja za prevrat u Turskoj u 2016. godini.

Turska je pregovore za učlanjenje u EU započela 2005. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje izveštaj EK ocenilo je pristrasnim i daleko od konstruktivnog, odbacujući kritike kao neosnovane.

- Izveštaj o Turskoj za 2020. godinu, i ove, kao i prethodnih godina, odraz je predrasuda EU, daleko je od konstruktivnosti i pokazuje dvojni standard EU. I u ovom izveštaju se ne govori o odgovornostima i obećanjima EU koja nisu ispunjena već se na neosnovanim argumentima upućuju kritike našoj zemlji. Nepravedne i nesrazmerne kritike zasnovane na predrasudama u vezi našeg upravnog sistema, izbora, temeljnih prava, pojedinih sudskih odluka i administrativnih uredbi kao i one usmerene našoj borbi protiv terora, te spoljnoj, bezbednosnoj i ekonomskoj politici naše zemlje, pokazuju koliko je izveštaj udaljen od objektivnosti - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Turske i dodalo:

- Poglavlje Izveštaja EK o Turskoj za 2020. godinu u vezi Istočnog Mediterana, Egejske regije i kiparskog pitanja se u potpunosti oslanja na grčke i kiparsko-grčke teze. Celokupna ova situacija nanosi štetu Komisiji i njenoj nepristrasnosti. Odbijamo ovaj pristrasni stav koji ni u kom slučaju ne doprinosi pronalasku rešenja za kiparsko pitanje, pitanje u Egejskoj regiji i konflikt u Istočnom Sredozemlju.