08.10.2020.

12:13

Foto:

Planeta

NE NASEDAMO NA AMERIČKE PREDIZBORNE TRIKOVE! Rusija se oglasila povodom Trampove najave o povlačenju iz Avganistana!

- To liči na predizbornu retoriku i najverovatnije je da Tramp želi da pokaže svojim glasačima da on ispunjava svoja ranija predizborna obećanja - rekao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, SAD sada zaista imaju mogućnost da realizuju to smanjenje. Pored toga, dodao je da prisustvo američkih kontingenata u Avganistanu ne poboljšava u velikoj meri situaciju na terenu.

- Nema nikakvih problema sa time. Koji je smisao njihovog prisustva? Zar je situacija na terenu postala bolja? Samo je gora - rekao je Kabulov.

Ranije je Tramp izjavio da bi sve američke vojne jedinice u Avganistanu trebalo da se vrate kući do Božića. On je to rekao nekoliko sati nakon što je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao da će Vašington smanjiti broj svojih vojnika u Avganistanu na 2.500.

S tim u vezi, lider SAD je na Tviteru napisao: "Preostali mali broj hrabrih muškaraca i žena koji služe u Avganistanu trebalo bi da se vrate kući do Božića".

Mirovni sporazum između SAD i talibana

Sjedinjene Američke Države i talibani su krajem februara u Kataru potpisali prvi mirovni sporazum nakon više od 18 godina rata, koji predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuafganistanskog dijaloga nakon dogovora o razmeni zarobljenika. Američka vojska je, u okviru tog sporazuma, napustila pet baza u Avganistanu.