13.10.2020.

20:40

Foto:

Planeta

TRAMPOV LEK POMOĆU KOG SE BRZO IZLEČIO STIGAO U SRBIJU! Veoma je skup, evo u kojim situacijama se daje obolelima od korone

Lek "remdesivir" koji se pokazao efikasnim za lečenje korone, od juče je dostupan građanima Srbije. Davaće se isključivo u određenim fazama bolesti uz odluku konzilijuma, potvrdio je RFZO. U medijima je nedavno objavljeni i da je predsednik SAD Donald Tramp od korone lečen između ostalog i ovim lekom.

EStručnjaci su otrkili šta je sve korišćeno u Trampovom lečenju, kakav je “remdesivir” zapravo lek, koliko je efikasan i zbog čega je poznati “hlorokin” povučen iz protokola lečenja.

Tramp dobijao kombinaciju lekova

Zdravstvena situacija Donalda Trampa je sigurno bila ozbiljnija nego što se činilo na prvi pogled i neće se lako izvući bez ikakvih posledica, kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.

On je lečen kortikosteriodima, koji važe za “dobrog slugu i lošeg gospodara”. Priključena mu je infuzija i korišćen jejedan eksperimentalni lek, koji se koristi samo u tri ili četiri bolnice u svetu. On je zapravo mešavina više različih lekova, što je dobra varijanta. Lek za sidu napravljen je od mešavine različitih lekova - kaže doktorka.

Lečenje košta i do 3.000 dolara

Pored svega toga, Tramp je dobijao i lek “ramdesivir”, koji je upravo odobren u Srbiji, Proizvodi ga “Gilead Sciences Inc.”, košta 390 dolara po bočici, dok se bolničko lečenje plaća i do 3.000 dolara.

- Kod lakših oblika korone najpre se primenjuju druge terapije, kao što su antibiotici. Kada tako proceni konzilijum i kada postoje finansijske mogućnosti, primenjuju se drugi lekovi ili metode, kao što je lečenje krvnom plazmom.  Sada je “remdesivir” registrovan i kada je dobio dozvolu naše agencije za lekove, dobili smo određenu količinu ovog leka, najverovatnije u sklopu projekta - kaže naša sagovornica.

Koristi se samo dan ili dva

Ovaj antivirusni lek već dugo postoji na tržištu, ali je sada njegova namena proširena na kovid pacijente. Koristi se u obliku ampula i primenjuje se samo jedan ili dva dana, nakon čega se lečenje završava.

- Remdesivir može da se dobije isključivo u bolničkim uslovima, odnosno kovid zdravstvenim ustanovama. Do sada je pokazao ohrabrujuće rezultate i tu nema sumnje. Prvi rezultat je bolji nego kod hlorokina, koji se do nedavno koristio kao terapija - objašnjava dr Tatjana Radosavljević.

Informer

 

Hlorokin je lek protiv malarije, koji se širom sveta, pa tako i u Srbiji, koristio u lečenju korone.

- U našoj zemlji više nije u protokolu lečenja kovid virusa. Ipak, smatram da se možda prerano odustalo od njega i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja, jer se u određenim slučajevima pokazao dobro - kaže dr Radosavljević.

Otkriveni neželjeni efekti

Razlog zbog kojeg je “hlorokin” izbačen iz protokola lečenja kovida jeste što se pokazalo da ima određene neželjene imunološke efekte, kaže farmaceut Dragan Samardžić.

- Hlorokinu su otkriveni neželjeni efekti, za remdesivir se još uvek ne zna sve sa sigurnošću. I jedan i drugi su antivirusni lekovi, za koje je potrebno dodatno ispitivanje. U celom svetu, istraživanje neprestano traje. Potrebne su godine da bi se svaki efekat hlorokina i remdesivira  otkrio - kaže dr Samardžić.